Különleges lesz az este minden szempontból...

hiszen a Gasztroszínház és a Textúra étterem közös produkciójában nem csak megnézhetsz egy színházi előadást, hanem meg is ízlelheted azt. Ez nem csupán egy vacsora vagy egy színházi előadás, hanem az érzékek különleges utazása, amely során a konyhaművészet és a színművészet egymást kiegészítve harmóniában bontakozik ki. 

A Textúra és a Gasztroszínház vendégei Sárközi Ákos séf által meg- és rémálmodott gasztronómiai izgalmak között kóstolhatnak bele színház és degusztáció érzékborzoló mixtúrájába.

Adri_Urbi1

Vinnai András

Tápláléklánc

Az éhségérzetet egy ghrelin elnevezésű hormon továbbítja az agy felé. Amikor ez megtörténik - vagyis, amikor a homo sapiens gyomra megkordul -, egy hang szólal meg a fejében, és egyre harsányabban ismételgeti: Táplálkozz! TÁPLÁLKOZZ! TÁPLÁLKOZZ! Ilyenkor kezdünk el vadászni és gyűjtögetni, vagy újabban a hűtőajtó után kapdosni. Amikor viszont fajunk jeles  képviselői úgy döntenek, hogy inkább étterembe mennek, akkor általában nem a ghrelin akciózik a háttérben. Pláne ha egy férfi és egy nő veszi igénybe a vendéglátóipari szolgáltatást. Annak ugyanis mindig van valami konkrét oka. Esetleg egy kölcsönös haszonnal kecsegtető munkavacsora. Egy kierőszakolt házassági évforduló, vagy épp egy hormonokban gazdag első randevú, ritkább esetekben szándékos botrányokozás. Egy vendéglőben mindig igyekszünk a legjobb arcunkat mutatni. Megpróbáljuk levetkőzni rossz szokásainkat, háttérbe szorítani hiedelmeinket. Koncentrált udvariasságot tanúsítunk vacsorapartnerünkkel szemben, és megkíséreljük úgy megtörölni a szánkat a textilszalvétával, ahogy a filmekben szokás: apró, de határozott nyomkodó mozdulatokkal; úgy, ahogy a valóságban soha senki!!! A többségnek általában sikerül is fenntartania a látszatot, ugyanis a többség nem szokott összeveszni azon, hogy ki fizesse a számlát, hogy miért kell flörtölni a pincérrel, hogy meddig tolerálhatók az ételallergiák, vagy illik-e pánikrohamig untatni a munkánkkal a partnerünket két fogás között.

Közreműködők:

Nő: Herczeg Andrienn

Férfi: Urbán Tibor

Séf: Sárközi Ákos

Rendező: Bata Éva

Író: Vinnai András

Fotó: Trokán Nóra, Bácsi Róbert

Videó: Földházi Lilla

 

Bata_Éva

Bata Éva - Rendező

Ha egy Nő és egy Férfi ugyanazon időben, ugyanazon helyen leül egy asztalhoz, annak általában nyomós oka van.Biztosra vehetjük, hogy valami történni fog köztük.Ha egy Séf ugyanazon időben, ugyanazon helyen ételt ad a Nőnek és a Férfinak biztosra vehetjük, hogy része lesz az eseményeknek, formálhatja, átrendezheti a történéseket.Ezeket a viszonylag egyszerű feltételezéseket próbálja bizonyítani, górcső alá venni a Tápláléklánc című előadás.

herczeg-adrienn

Herczeg Adrienn - Színművész

"Milyen az amikor jól főz a férjed?

Csodálatos 

Milyen amikor beülsz vele egy étterembe?

Hát .... Máshogy csodálatos.

Mi bizony most beülünk az étterembe,lesz ami lesz.

És hát lesz..."

urban-tibor

Urbán Tibor - Színművész

"Gasztronómiához, vendéglátáshoz ugyanúgy szenvedély szükséges mint a színházhoz.

Én szívesen főzök másnak, mondhatni a szeretetnyelvem.

Ételt adni: szeretet. Élményt adni: szeretet.

Remélem hogy itt a két dolog felerősíti egymást."

Sárközi Ákos

Sárközi Ákos - Séf

A gasztroszínház számomra maga a gasztronómia esszenciája. Amikor először találkoztam ezzel a világgal, azonnal éreztem, hogy hazataláltam. Egy étterembe látogatás számomra hasonló izgalommal jár, mint amikor egy lenyűgöző színházi előadásra készülünk. Várjuk a napot, gondosan készülünk, mert tudjuk, hogy egy olyan különleges élmény részesei leszünk, amely kifinomultságával gazdagítja az életünket.

Óriási öröm számomra, hogy a gasztronómia művészetét a színház varázslatos világával ötvözve mutathatom meg, és egy új dimenziót tárhatok fel az ízek és a történetmesélés közös élményében.

Vinnai_András

Vinnai András - Író

Nem először dolgozom a Gasztroszínházzal, de még sohasem írtam degusztációs menühöz feltálalható jeleneteket. Azzal kezdtem a munkát, hogy elképzeltem milyen jellegű jelenet illik egy előételhez, egy nehezebb főfogáshoz, vagy egy zavarba ejtő desszerthez. Nagy segítség volt számomra, hogy mindkét kiváló színésszel dolgoztam már, ezért hallottam írás közben a hangjukat. És mivel civilben is érdekes és ellentmondásos figurák, csak hallgatóznom kellett, hogy miről is beszélnek a fejemben. Így még reggeli előtt sikerült befejeznem a hat darab jelenetet. Utána hagymás tojásrántottát készítettem a jómagam számára, amelyet jóízűen fogyasztottam el, és egy bögre teával öblítettem le. Mivel azóta újra megéheztem, reménykedem benne, hogy én is végigkóstolhatom majd Sárközi Ákos gasztronómiai fantáziáit az előadás közben.